Stafet for livet – på mere end en måde

Det er blevet sæson for ”stafet for livet”, der her i Danmark afholdes fra nu og frem til september rundt om i 77 forskellige byer, men som på verdensplan foregår i 30 forskellige lande med ca. 4 millioner deltagere.  Stafetten er, udover at være et 24 timers motionsløb, der symboliserer kræft kæmper man med 24 timer i døgnet,  således også et døgn, hvor der sættes fokus på kræftsagen for glade motionister, sygdomsramte, deres pårørende og tidligere kræftramte, men samtidig også bliver en anledning til at mindes dem, man har mistet undervejs. Løbene har til hensigt at samle penge til kræftforskning.

Stafet for livet afholdes for 12. gang i Randers i weekenden 25-26 maj, og har på nuværende tidspunkt 550 tilmeldte deltagere fordelt på 33 hold. Hele idéen bag Stafet for livet blevet skabt af den amerikanske kræftlæge Gordy Klatt, som ønskede at gøre en forskel for de mange patienter og pårørende, han mødte gennem sit arbejde. Derfor lånte han i 1985 det lokale atletikstadion i byen Tacoma i det vestlige USA, og løb her selv i 24 timer rundt på banen, mens hans venner, patienter og samarbejdspartnere donerede penge for undervejs at løbe med ham.  Arrangementet blev startskuddet til det, der i dag kendes som Stafet For Livet.

Gordy Klatts vision om at rejse penge til kampen mod kræft har som tidligere nævnt spredt sig til 30 forskellige lande, og er i dag verdens største indsamlingsarrangement mod kræft.

Det forventes i år ca. 4 millioner mennesker vil deltage i arrangementet på verdensplan, og det  er tidligere år lykkedes at indsamle ca. 400 millioner dollars til kampen mod kræft. I Danmark har Kræftens Bekæmpelse licensaftale med den globale Stafet For Livet-organisation, og betaler 3% af bruttoindtægterne fra Stafet For Livet i royalty. Beløbet går til bekæmpelse af kræft i den tredje verden.

I Randers foregår Stafet for livet på Tronholmen med start lørdag 25. Maj kl. 11.00, hvor man både kan gå og løbe forskellige ruter, det eneste krav er hvert hold hele tiden har en mand på banen i samtlige 24 timer. Den korteste rute er en rundstrækning på ca. 660 meter, hvor deltagerne går i eget tempo, samt en lille løberute på ca. 1,5 km og en lidt større  på ca. 4 km. De korte ruter betyder, løberne hele tiden kan føle sig som en del af arrangementet, når man er på banen, og på den måde har mulighed for at mærke fællesskabet og sammenholdet mellem deltagerne. Holdene kan selv finde på forskellige måder, de kan samle penge ind på ved enten at lave aktiviteter inden og under stafetten, finde sponsorer, som vil støtte holdet med et beløb for hver runde, der bliver gået på banen eller andre kreative tiltag, men fælles for alle hold er, de selv sætter deres individuelle mål for indsamlingen. Undervejs når det bliver mørkt bliver der afholdt en lysceremoni, hvor det er muligt at tænde et lys for en person, man ønsker at mindes eller støtte i kampen mod kræft.  Det foregår ved, der tændes levende lys i papirsposer med personlige hilsner. Alle deltagere samles omkring lysposerne til en smuk lysceremoni, der giver tid til eftertanke og fordybelse.

For alle mennesker er socialt fælleskab vigtigt, når livet rammer os, og man får behov for støtte og forståelse fra andre i en svær tid. Det er der under Stafet for Livet særlig fokus på, og derfor kan alle, der har hørt ordene ”Du har kræft” deltage som såkaldte Fightere til stafetten. Det vil sige både nuværende og tidligere kræftpatienter. Stafetten starter nemlig med Fighterne går den første runde på banen iført gule t-shirts,  og bliver på den måde det håndgribelige bevis på, kampen mod kræft nytter. Efter Fighterrunden er der et særligt program for Fighterne med mad og underholdning. Imens kan alle de andre deltagerne være sammen om det at motionere, og på den måde opstår fællesskabet. For når det gælder sundhed og motivation, så viser masser af forskning, der er god grund til at komme i gang med motion sammen med andre. Det øger nemlig motivationen at være ”med på holdet”, og det fællesskab der er forbundet hermed, i voldsom grad. Tilsvarende falder frafaldsprocenten også betydeligt, når motion dyrkes i fællesskaber.  Så der er på mange måder god grund til at bakke op om ”Stafet for Livet”, ikke bare den gode sags tjeneste med indsamling til kræftforskning, men i høj grad også for egen sundhed og velværes skyld. Mange af deltagerne til Stafet for Livet fortsætter da ofte også med at dyrke motion sammen efterfølgende. Så har du lyst til at deltage, men står og mangler et hold, så gå ind på hjemmesiden stafetforlivet.dk og find dit hold i Randers – vi er mange der gerne vil have dig med. Husk du bestemmer helt selv, hvor meget du vil motionere, og der venter dig helt sikkert en rigtig god oplevelse af fællesskab, mens du tager vare på dig selv og dit helbred.

Scroll to Top