Fra smertefuld hverdag til pokaltriumf

Efter halvandet års pause har Gitte Andersen atter gjort comeback i Randers HK trøjen efter endnu en knæskade. Forventningerne var små, men henover efteråret er det blevet til flere og flere minutter på banen. Samtidig er de smerter i knæet, der holdt hende væk fra banen, stort set væk. Nu løfter hun sløret for en af årsagerne til den nærmest mirakuløse udvikling, hun har været igennem de seneste to år.

I sommerferien 2015 takkede Randers HK ja til at lade nogle af sine skadede spillere få gigalaserbehandlinger hos FysioDanmark Randers. ”Vi forærede dem nogle behandlinger således, at de selv kunne opleve den store effekt af gigalaseren på idrætsskader”, forklarer fysioterapeut, Atle Røstad, fra FysioDanmark Randers. Gigalaseren er en kæmpe lasermaskine, der med sit laserlys har en særlig evne til at forkorte skadeperioder. Den virker på bl.a. på sportsskader, overbelastningsskader, rygproblemer, muskelsmerter og gigt.

Gigalaseren havde på daværende tidspunkt igennem et år lavet rigtig gode resultater i klinikken, og dens evne til at speede helingsprocessen op var veldokumenteret. ”Specielt på de akutte idrætsskader kunne vi se de samme fantastiske resultater, som vi havde læst om i de studier, der er lavet af dens effekt. Behandlingsmetoden har vakt stor begejstring hos vores patienter. Vi har derfor været meget forventningsfulde til, om eliteidrætsudøverne også ville blive lige så begejstret, og vi var spændt på, om Randers HK ville få gavn af vores samarbejde, ” fortæller Atle Røstad.

Ikke ligefrem en drømmedebut

Hans optimisme fik dog et knæk, da første spiller var Gitte Andersen. ”Hun var ikke lige frem min drømmedebut”, griner Atle Røstad og henviser til den lange knæskadehistorik, den 27 år gamle højrefløj kunne vise. Tidligere menisk- og korsbåndsskader, med tilhørende operationer, havde forårsaget en stor bruskskade i knæet.  En skade med smerter til følge. Smerterne blev for alvor intense i november 2014, og månederne som fulgte var ikke just nemme for Gitte Andersen. I februar 2015 var det slut. ”Jeg kunne ikke mere”, fortæller hun og fortsætter; ”Jeg havde stærke smerter i hverdagen ved f.eks. trappegang og ved stigninger, og vores klublæge havde stort set dømt mig ude af håndbold. Jeg frygtede også selv, at jeg aldrig skulle komme tilbage på banen igen”.

 

En sidste chance

Gitte Andersen og sundhedsstaben i Randers HK blev dog enige om at give knæet en sidste chance. Det ville kræve masser af genoptræning og behandlinger ved Randers HKs fysioterapeuter, og samtidig skulle gigalaseren afprøves. Gitte Andersen fik sin første behandling med gigalaseren i august 2015, og i den kommende tid var hun forbi FysioDanmark Randers 2 til 3 gange om ugen. ”Jeg følte faktisk en effekt allerede efter første behandling, men det var vel efter en 7-8 behandlinger, jeg virkelig kunne lave mere end tidligere uden smerter”, fortæller Gitte Andersen. På daværende tidspunkt kunne hun lunte uden en forværring af smerterne.

Fremgangen fortsatte, og Gitte Andersen fik minimum en gigalaserbehandling om ugen. Men da det blev kendt, at hun var gravid og skulle føde til april 2016, var det ingen grund til at forcere noget. ”Jeg holdt fast i gigalaserbehandlingerne og trænede min grundfysik op, men håndbolden måtte vente til efter barslen”, fortæller Gitte Andersen.

Mirakler, comeback og pokaltriumf

I juli 2016 var hun med, da holdet indledte forberedelserne til den nye sæson. Gigalaserbehandlingerne blev intensiveret, og selv om knæet igen skulle vende sig til bevægelserne på banen, spillede Gitte Andersen sin første ligakamp i 1,5 år i september. ”Det var fantastisk at gøre comeback! Alle havde dømt mig ude, men takket være den lange pause fra banen, al den hjælp jeg har fået af vores læge og fysioterapeuter i klubben og alle behandlingerne i gigalaseren, blev det igen muligt at trække den blå trøje over hovedet”, fortæller en begejstret Gitte Andersen og fortsætter; ”I starten holdt jeg kun til 15-20 minutter pr. kamp, men da vi mellem jul og nytår vandt final 4 i Santander Cup, spillede jeg fuld tid i to kampe på to dage. Det var der vist ingen, der nogensinde havde turde håbe på”, smiler hun.  ”Jeg kan stadigvæk mærke knæet i håndboldsituationer, men det begrænser mig ikke i mit spil. Desuden er jeg smertefri i hverdagen nu, og jeg er optimistisk med tanke på at tage endnu en sæson i klubben efter indeværende.  Det er ingen tvivl om, at gigalaseren har haft en stor effekt på mit knæ. Det er jo nærmest et mirakel, at jeg kan spille håndbold i dag, så jeg er så glad for, at klubben har så god en sundhedsstab, og samtidig en aftale med FysioDanmark Randers, der gør det muligt at få laserbehandlinger. Mine medspillere og jeg føler os rigtig godt taget i mod, når vi kommer på klinikken. Der er god service og et kyndigt personale, og der er altid tid til, at vi kan komme forbi”, afslutter hun og kigger over på Atle Røstad. ”Skal vi ikke have booket nogle nye tider?”

 

Flere eliteklubber får glæde af gigalaser

Forsøget med Randers HK blev til en formaliseret samarbejdsaftale, og sidenhen er lignende aftaler også indgået mellem FysioDanmark Randers og Randers FC og Randers HH. ”Det er virkelig fedt at elitesportsudøverne i byen har taget så godt i mod vores gigalaser. Randers HK spillerne alene har fået knap 200 gigalaserbehandlinger det seneste år, og der har været virkelige gode resultater. Men det er min udfordrende debut med Gitte Andersen, som fremstår som solstrålehistorien over dem alle”, afslutter Atle Røstad.

 

Scroll to Top